Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обявява своята Програма  (Младежи за

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обявява своята Програма  (Младежи за
Коментари Харесай

МОСВ дава начало на своята програма “Политики за младежта в сферата на околната среда”

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) афишира своята Програма  („ Младежи за околна среда “).

Тя ще бъде изпълнена посредством районните структури на министерството на територията на цялата страна (Изпълнителна организация по околната среда, районни инспекции по околната среда и водите, дирекции на националните паркове и басейнови дирекции) в партньорства с локални и национални неправителствени организации. Целта на Програмата е повече младежи да се включат в действия, свързани с опазването на околната среда. Насърчава се оптимално необятен териториален обсег на дейностите и включване на младежи от дребните обитаеми места в страната. 

Приоритетните тематики на Програмата са: противопоставяне на смяната в климата, понижаване на въглеродния отпечатък и реализиране на енергийна самостоятелност на страната, въвеждане на правилата на кръговата стопанска система, дейно ръководство на отпадъците в посока „ нулеви боклуци “, екологично и стабилно земеползване, запазване чистотата на въздуха, горите и почвите, запазване на Черно море, реките и езерата на България, запазване на биоразнообразието.

Министерство на околната среда и водите кани за присъединяване в дейностите по Програмата неправителствени организации, мрежи от официални и неофициални структури на гражданското общество, доброволци и доброволчески формирования, притежаващи опит и експертиза за работа с младежка публика и за работа в областта на опазването на околната среда.

В период до 12 юни 2022 година неправителствените организации могат да заявят интерес за присъединяване, като попълнят.

За ориентировка на неправителствените организации е оповестен и информация за дейностите, за които те търсят сътрудници по Програмата; обитаемоте места, в които имат информационно-посетителски центрове; с каква база разполагат и прочие

От своя страна, Неправителствени организации могат да оферират на районните структури свои съответни хрумвания, които биха желали да извършват по Програмата. За задачата е належащо организациите да открият контакт с съответната районна конструкция, с която желаят да си сътрудничат, като посочат документално какви начинания и действия имат интерес да осъществят; в кои административни области и обитаеми места ще работят; какви цели ще бъдат постигнати; какъв е предстоящият обсег на дейностите (брой обхванати възпитаници и младежи; брой подготвени специалисти за работа с младежка публика и др.); възнамерява ли издаване на осведомителни и просветителни материали, в какъв тираж, къде и по какъв начин ще се разпространяват; какви са периодите за осъществяването във времевия график на Програмата (юли – декември 2022 г.) и с какви знаци ще се регистрират постигнатите резултати.

След като организациите и структурите на Министерство на околната среда и водите се свържат между тях и партньорствата бъдат открити, структурите на Министерство на околната среда и водите ще изготвят своите проекти за взаимно осъществяване на Програмата. Те могат да разпореждат изцяло или отчасти осъществяване на действия на неправителствени организации, която са декларирали интерес за присъединяване.

Плановете на Регионалните структури на Министерство на околната среда и водите ще бъдат утвърдени от комисия, назначена от министъра на околната среда и водите. Срокът за осъществяване на дейностите е от юли 2022 година до декември 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР